ANALYS – Lakers favorit – men dessa utmanar

SHL

SHL
Säsongsspel 2018/19

Växjö är regerande svenska mästare i ishockey och är också stor förhandsfavorit till att försvara sin titel. Men det finns några spännande utmanare därbakom som det kan vara värt att ta sig en ordentlig titt på.

Växjö infriade alla högt ställda förväntningar senaste säsongen och trots att förstemålvakten Viktor Fasth gick sönder inför finalspelet kunde laget bärga SM-guldet.
Till denna säsong har laget tappat spelare som Robert Rosén, Andrew Calof, Dennis Rasmussen och framförallt Elias Pettersson som var den bärande poängproducenten den senaste säsongen. Ersättarna har inte samma aura kring sig och det gäller verkligen för målvaktsduon Viktor Fasth och Viktor Andrén att dessa på nytt gör en magnfik säsong. Nej, Växjö känns på det stora hela försvagat.

Istället känns det som om det finns många andra om budet att vinna SM-guldet.
Två lag som är institutioner i svensk ishockey och som åter ser ut att ha något bra på gång är Djurgården och Färjestad. Båda ger 10,00 som SM-guldvinnare hos NordicBet.  

Djurgården har fått in några fina offensiva förstärkningar med Jacob Josefson och Dick Axelsson i spetsen. Succémålvakten Adam Reideborn har stannat och dessutom har laget stärkt upp på backsidan med Olle Alsing och Bobbo Pettersson. Djurgården ser mycket starkt ut denna säsong och nu har också tränaren Robert Ohlsson blivit ordentligt varm i kläderna som huvudcoach.

Färjestad har tre raka kvartsfinalförluster bakom sig men nu ser laget ut att ha något bra på gång igen. Målvaktssidan är helt ny, där erkänt skicklige Marcus Svensson är tillbaka i svensk ishockey igen och ska förhoppningsvis kunna erbjuda den stabilitet som krävs bakåt. I båset har tränaren Johan Pennerborn nu fått känna på hetluften under en säsong i SHL och vet vad som krävs för att laget ska lyckas och kraven är alltid stora hos en klubb som Färjestad, där allt annat än SM-final ses som ett misslyckande.

Ett lag som alltid drar blickarna till sig är Frölunda som alltid är med ”därframme” och utmanar men som trots det bara har ett SM-guld på de tolv senaste säsongerna. I våras åkte laget ut redan i kvartsfinal och det är förstås något som göteborgarna inte vill ska upprepas. Backen Rasmus Dahlin har lämnat för att testa vingarna i NHL och Buffalo Sabres och är det tyngsta spelartappet men istället har laget förstärkt forwardssidan med erkänt vasse poängspelaren Rhett Rakhshani som kommer från en 30+säsong i Malmö. Frölunda som SM-guldvinnare ger 7.00 hos Nordicbet.

När vi ändå är inne på Frölunda har lagets tränare Roger Rönnberg haft tuffa duster på presskonferenserna med Skellefteås Bert Robertsson. Och den sistnämnde är kvar men huvudtränaren i Skellefteå är ny i form av  Tommy Samuelsson som återvänder till klubben som han ledde i Allsvenskan 2005/06. Laget har haft viss spelaromsättning och det såg ut som om veteranen Jimmie Ericsson skulle lämna, då 38-åringens poängskörd tunnats ut allt mer för varje säsong men i juli blev det förlängning med en säsong till. Mathis Olimb och Robin Alvarez är två intressanta förstärkningar och på målvaktssidan är Mantas Armalis tillbaka i svensk hockey. Ett visst frågetecken finns just kring målvaktssidan och det vill till att Armalis och Gustaf Lindvall rätar ut det till ett utropstecken om Skellefteå ska vara med och kriga om SM-guldet på nytt efter fyra raka säsonger utan SM-guld. Laget gick till SM-final i våras men räckte som bekant inte vill mot Växjö.
Ett SM-guld till Skellefteå ger 9,00 hos Nordicbet.

 

Klicka här och Få upp till 1000 kronor i insättningsbonus hos NordicBet.com