ANALYS – AIK vasst offensivt – men många om budet…

HOCKEYALLSVENSKAN

SÄSONGSSPEL 2018/19

Häromdagen gick vi igenom favoriterna till att vinna SM-guldet till våren. Nu har turen kommit till Hockeyallsvenskan, där vinnaren får en stor prissumma och där det gäller att komma topp två för att få kvala till SHL om man inte väljer att gå via playoff. Vissa lag ser starkare ut än andra.

Ett av lagen som ser allra starkast ut är AIK – men det är så länge truppen är intakt och fri från skador. Truppen är numerärt tunn men känns betydligt mer vass offensivt än den senaste säsongen och det kan behövas med tanke på ”Gnaget” hade vissa problem att göra mål den senaste säsongen. Nu har Anton Holms lekkamrat från Södertälje Fredric Weigel plockats in och ihop med en annan tidigare SSK-forward, Jesper Frödén har kedjan direkt blivit ett starkt hot i försäsongsmatcherna, återstår att se om det också håller i sig när serien startar. AIK har också förstärkt rejält på målvaktssidan och har sannolikt Hockeyallsvenskans vassaste målvakt i Johannes Jönsson, åtminstone är känslan det på förhand. Däremot ser backsidan lika svag ut som förra säsongen. Eric Norin lämnade för spel med Brynäs och ersattes av Johan Larsson och det lär bli en plusvariant. Extra intressant blir att se om backen Philip Broberg kan ta en ordinarie plats. Han har visat fina takter under försäsongen. Tätar AIK bara bristerna i försvarsspelet kan laget mycket väl vinna hockeyallsvenskan – det uttalade målet är att komma topp två. Minst sagt tuffa papper för tränaren Tomas Mitell att leva upp till.
AIK ger 4.15 i odds att vinna hockeyallsvenskan hos NordicBet

Det finns dock utmanare till AIK. En av dessa är Leksand som fick ge sig mot Mora i kvalet till Hockeyallsvenskan. Säsongens lag ser något svagare ut och framförallt är det på målvaktssidan som det inte ser lika vasst ut men heller inte på backsidan, där en rutinerad pjäs som Fredrik Lindgren lämnat. Framåt har klubben plockat in mycket ”fire-power” i form av hockeyallsvenske poängkungen från Troja, Tor Immo och Södertäljes Tomas Valkvä-Olsen. Men har dessa en dålig dag gäller det att andra kliver fram och det ser lite tunt ut därbakom. Leksand kommer förstås att vara med och kriga därframme men det finns fler utmanare till att ta hänsyn till.
Oddset i skrivande stund på att Leksand vinner Hockeyallsvenskan är 3.00 hos NordicBet

Modo tillhör också lagen som kan utamana AIK och Leksand om att vinna Hockeyallsvenskan. Efter några tunga år ser laget ut till den här säsongen som en riktig utmanare och denna säsong står dessutom succétränaren Björn Hellkvist i båset som har lyckats med i stort sett allt han företagit sig med hos alla klubbar han varit i. Bara det talar för att Modo blir att räkna med när det börjar dra ihop sig i slutet av mars 2019. Dessutom finns chansen att klubben kan förstärka med Tobias Enström, vilket skulle vara en pangförstärkning på hockeyallsvensk nivå. Modo håller onekligen på att bygga någonting bra efter några svajiga säsonger och spelartruppen ser mer intressant ut än på länge. Tappet av orädde Sam Marklund till AIK blir kännbart men det faktum att Patrik Karlkvist stannade och att laget har förstärkt med intressanta spelare som Jonatan Johnsson från Troja, Tom Hedberg från HV71 och Daniel Sylwander från Rögle gör att det känns som en klar kvalitetshöjning hos Örnsköldsvikslaget.

NordicBets odds på att Modo vinner Hockeyallsvenskan är 7.00.

Förutom de tre ovanstående finns det intressanta lag i Oskarshamn, Almtuna och Björklöven och vad kan degraderade Karlskrona åstadkomma? Vi går en intressant säsong till mötes och ett av lagen som inte heller ska räknas bort är Södertälje SK.
SSK har blivit brandskattat på bra spelare till AIK de senaste säsongerna och inför denna var inget undantag, då Fredric Weigel valde att flytta norrut. Men laget har gjort flera intressanta förstärkningar, inte minst offensivt och med Ulf Lundberg nu rejält varm i kläderna på tränarbänken finns goda förutsättningar för att Södertälje kan vara med och kriga med de allra bästa lagen om en plats till SHL-kvalet. Backsidan ser dock inte alls lika stark ut som forwardssidan, så det gäller att forwardarna producerar mål och poäng som täcker upp för det som kommer att läcka in bakåt. Målvaktssidan är densamma med ojämne dansken George Sörensen och Alexander Sahlin kämpandes om förstaspaden. Båda har enormt höga toppar och tillhör då seriens allra främsta burväktare men det finns också kvällar de inte alls är på den nivån. Men räkna som alltid med ett gott tryck på hemmaplan i Scaniarinken som har fräschats upp med två nya jumbotroner för övrigt. Men det kan också vara ett tryck som stjälper laget. Den krävande hemmapubliken törstar efter framgång och nu när chansen ser god ut till det finns risken att det knyter sig. Men på det hela taget ser Södertälje också intressant ut.
Och till oddset 11.00 hos NordicBet är det ett helt klart ett spelvärt alternativ om övriga topptippade lag inte alls får till det som förväntat.

Klicka här och Få upp till 1000 kronor i insättningsbonus hos NordicBet.com