ANALYS – Fem poäng efter men ändå favorit mot serieledaren

HOCKEYALLSVENSKAN

Oskarshamn – AIK, nedsläpp 19:00

Oskarshamn har tillsammans med VIK Västerås varit den stora överraskningen i denna säsongs hockeyallsvenska. Smålänningarna ledde ett tag serien men några sämre matcher gjorde att AIK kunde smita förbi och rycka åt sig ett försprång på fem poäng. Men när lagen möts på onsdagskvällen känns ändå Oskarshamn som det bästa alternativet att luta sig emot.

AIK har nämligen haft mycket svårt att vinna i Oskarshamn genom åren. Bara en seger efter ordinarie tid på 13 besök under hela 2000-talet. Lägg därtill att laget inte alls är lika sylvasst spetsigt som laget är hemma i Hovet. På bortaplan är laget som ”vilket lag som helst” i serien och det talar förstås också för att Oskarshamn ska kunna klara av att vinna den här matchen. Och ytterligare en faktor i sammanhanget är AIKs skadeproblem. Förstemålvakten Johannes Jönsson borta sedan länge, där har dock Erik Källgren klivit fram och gjort det bra men frågan är hur länge han håller den nivå han visat såhär långt. Vis av förra säsongens insatser, så brukar en svacka komma för honom efter att han vaktat målet i några matcher. Lägg därtill att backarna Alexander Deilert och Johan Larsson, båda med meriter från SHL har varit borta ett tag och även speedkulan Garry Nunn och Jacob Dahlström som offensiva pjäser. Det är frånvaro som laget kan hantera i några matcher men ju fler matcher som går, desto mer tärande blir det för laget.

Oskarshamn har kommit tillbaka med två raka segrar från en svacka med fyra förluster. AIK föll mot Karlskrona på bortaplan med 1-4 men studsade tillbaka direkt. Detta är dock en match lite av samma dignitet som den mot Karlskrona – en svår motståndare på bortaplan som har ett eget spel och mot Karlskrona hade inte ”Gnaget” mycket att sätta emot.

Vi lockas därför av ettan till oddset 2.45 hos Betsson.