ANALYS – Vinna eller försvinna för Oskarshamn

HOCKEYALLSVENSK FINAL
OSKARSHAMN – AIK, Nedsläpp 19:00

AIK leder med 1-0 i matcher mot Oskarshamn och smålänningarna är i det närmaste piskade att vinna om inte matchserien ska ta slut redan på fredag i Hovet.

5-1 i det första mötet var siffror kanske något i överkant men att AIK var det lag som var mest förtjänt av segern var det inget snack om. Garry Nunn som hade en motig inledning av säsongen, där han fick delar av försäsongen förstörd på grund av ljumskproblem har nu blommat ut i sin fulla prakt och stod för tre mål i det första mötet. Det är honom som Oskarshamn måste stoppa i första hand om laget ska ha någon som helst chans att vinna matchen hemma i Be-Ge Hockey Center.

Oskarshamn på bortaplan är dock ett lag som AIK haft stora problem med. Sex raka förluster, även om laget hade ledningen två gånger om i det första mötet som sedan fick avgöras på straffslag. I det andra mötet gick Gnaget fram till 2-0 innan Oskarshamn kom tillbaka och fixade 2-2 innan den första perioden var över och därefter gick fram till 5-2 innan AIK reducerade till 3-5.

I mötet i Hovet i måndags hängde Oskarshamn med AIK bra i första och sista perioden och även om AIK hade två ramträffar i den första perioden var det spelmässigt jämnt. Det som avgjorde matchen till stora delar i måndags var målvaktsmatchen, där Erik Källgren var betydligt vassare än Oskarshamns målvakt Adam Åhman. Det troliga är därför att Oskarshamn byter målvakt till Christoffer Rifalk. I övrigt uppger tidningen tränaren Håkan Åhlund för tidningen Barometern att två spelare som missade matchen i måndags, Janne Kivilahti och Isak Pantzare nu är tillgängliga för spel.

Det som också var skillnaden i måndagsmatchen var att laget har en het målgörare i Garry Nunn som gjorde tre mål och det är en spelare som Oskarshamn måste hitta något sätt att stoppa, då han gör mål i praktiskt taget varje match numera. Saknaden av Anton Holm är med andra ord inte speciellt stor hos AIK. Holm saknas även denna gång och det är frågetecken för skicklige backen Brian Cooper. Det lutar åt att Källgren får fortsätta mellan stolparna.

Vi har fastnat för oddset 2.43 för seger för Oskarshamn hos Unibet.